Kellys kriterium - Bettingstrategier

Kellys kriterium eller Kelly Criterion är ett betting system som talar om hur stora insatser man bör göra. Det handlar om att betta rätt i förhållandet mellan sin bankrulle och oddset man spelar på.

Kellys Kriterium betting system - Bettingstrategi

Kellys kriterium för betting

Så fungerar Kellys kriterium

Detta är i första hand ett system som talar om hur stora insatser man bör göra. Den baserar det på förhållandet mellan sannolikheten för vinst och förlust. Det är ett ganska grundläggande tänk inom betting men med Kellys kriterium kan man satsa efter ett exakt mönster och få maximal utdelning i förhållande till sannolikheten att man vinner.

Formeln för Kellys kriterium ser ut så här : (b*p-q)/b och det är följande: ((oddset-1)*(sannolikhet till vinst)-(sannolikhet till förlust))/(oddset-1)

Exempel på Kellys kriterium i matchen mellan Tottenham och Liverpool

  • Oddset på Tottenham seger är 3.00 ger pengarna och du ger dem 40% vinstchans.
  • Det är med andra ord 60% sannolikhet till förlust och att du inte vinner på ditt spel.
  • Det ger följande uträkning ((3.00-1)*(0.40)-0.60)/(3.00-1) = 0.1 d.v.s 10%
  • I detta fall ska man satsa 10% av sin spelkassa på att Tottenham vinner enligt Kellys kriterium.

Ovanstående exempel är ett bra test på Kellys kriterium. Man kan tycka att det är mycket att betta 10% av sin total spelkassa på ett odds där man inte ens är favorit att vinna. Vi kan hålla med och det är därför man kan anpassa Kellys kriterum något. En del räknar ut enligt formeln men satsar sedan endast 50% av den föreslagna insatsen. Ännu tydligare blir det om vi satsar på en favorit som i exemplet nedan:

  • Oddset på Man City seger är 1.20 ger pengarna och du ger dem 90% vinstchans.
  • Det är med andra ord 10% sannolikhet till förlust och att du inte vinner på ditt spel.
  • Det ger följande uträkning ((1.20-1)*(0.90)-0.10)/(1.20-1) = 0.4 d.v.s 40%
  • I detta fall ska man satsa 40% av sin spelkassa på att Man City vinner enligt Kellys kriterium.

Värdeutveckling

Eftersom man Kellys kriterium bygger på att man hittar spel som har ett förväntat positivt värde så är detta ett vinnande koncept. Vi pratar mer om det i vår Value betting sektion som går ut på att hitta just värdet i alla spel man lägger. Gör man det kan Kellys kriterium vara ett bra sätt att hantera risknivån i varje spel.

Anpassa Kellys kriterium

Det finns givetvis sätt att anpassa Kellys kriterium. Ett av dem är som vi tidigare nämnt att räkna ut storleken på sitt bet och sedan satsa hälften av detta. Man kan även tänka sig att man använder sig av en egen anpassning där storleken på vadet är det avgörande. Låga odds spelas hårdare och högre odds spelas med en lägre insats. Det kan vara ett alternativ för den som inte är intresserad av att räkna ut sannolikheten på varje match man ska betta på.

Analys av spelsystemet

Eftersom Kellys kriterium i första hand handlar om money management så är det ett spelsystem som kan passa alla typer av spelare. Att använda sig av det kan hjälpa många att komma vidare i sin betting och tillsammans med Value betting så är det nyckeln till att bli en långsiktigt vinnande spela när det gäller betting.

Läs även om de övriga spelsystemen - Henze systemet, Fibonacci och Martingale.

Om Kellys Kriterium

Kelly Criterion bygger på forskaren John Larry Kellys arbete vid Bell Labs. Det är en matematisk formel som bygger på sannolikhet och risktagande. Kriteriet kan även användas när du investerar pengar i finansvärlden och många rika amerikaner så som Warren Buffet sägs ha använt detta system när de placerat pengar. Men ovan har vi nu förklarat hur man kan använda det vid betting.