Fibonacci systemet - Bettingstrategier

Fibonacci systemet är baserat på matematikern Leonardo Pisano Fibonaccis upptäckter om talföljder. Den är baserad på en talserie där varje tal är summan av de två föregående. Samma princip kan man använda inom betting. Två förluster kan man vinna tillbaks genom att vinna på nästa spel.

Fibonacci betting system - Bettingstrategi

Fibonacci systemet för betting

Så fungerar Fibonacci systemet

Fibonaccis talföljd för betting ser ut så här: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 o.s.v. Denna talserie fungerar på alla satsningar där man har ett 50%-igt utfall. Därför fungerar den bäst om man bettar konsekvent till odds nära 2 ggr pengarna.

Vinner man på sitt första spel så fortsätter man bara att betta med sin normala insats ex 100 kr. Vinster i starten av en Fibonacci sekvens påverkar inte bettingen alltså. Det är när man börjar förlora sina spel som Fibonaccis bettingsystem kan visa sig vara användbart. Då går man vidare i talföljden för att se hur stort bet man skall lägga. Notera att det inte kommer att täcka alla dina förluster om det skulle bli många i rad, endast de två senaste förlusterna.

Här följer ett exempel på Fibonaccis bettingsystem :

 • Du satsar 100 kr till oddset 2.00 på en fotbollsmatch. Du missar ditt bet och är på -100 kr.
 • Du satsar 100 kr till oddset 2.00 på en tennismatch. Du missar ditt bet och är på -200 kr.
 • Du satsar 200 kr till oddset 2.00 på en hockeymatch. Du missar ditt bet och är på -400 kr.
 • Du satsar 300 kr till oddset 2.00 på en fotbollsmatch. Du sätter ditt bet och är på -100 kr.
 • Totalt har du förlorat 100 kr i detta exemplet

Man ser ganska snabbt att detta system liknar Martingale bettingystemet men att det inte alls är lika aggressivt. Här kan man utan vidare ta ett par förluster i rad utan att bli ruinerad. Det går inte lika fort att komma upp i stora insatser. Men en lång förlustserie blir kännbar efter ett tag även med Fibonaccis system. Det kan därför vara bra att bestämma sig innan hur långt upp i talserien man är villig att gå.

Värdeutveckling

Till skillnad från Henze systemet som handlar om att öka på sin vinst något hela tiden så är Fibonaccis system ett sätt att vinna tillbaka förluster på ett effektivt sätt. Värdeutvecklingen blir bäst om man inte förlorar för många spel i rad. Om du enbart vinner lite drygt var tredje spel så skulle man kunna gå plus genom att spela enligt Fibonaccis system och det är väl det som gör att det är så intressant. Det gäller bara att vinsterna kommer någorlunda jämnt fördelade så att förlustspelen inte blir för kostsamma.

Fibonacci på Roulette och Black Jack

Fibonaccis bettingsystem är egentligen en anpassning för det system som har utfomats för Roulette och Black Jack där man har ca 50% chans vid varje spelrunda. Men hittar man odds runt 2 ggr pengarna går det utmärkt att använda även på betting. När det gäller att använda Fibonacci systemet på Roulette och Black Jack så följer det samma princip som den vi har beskrivit för betting. Det som bör nämnas är att förr eller senare kommer att stöta på en serie med många förluster på rad oavsett om man bettar eller om man spelar på Roulette.

Exempel på Fibonacci vid tre raka vinster

 • Du satsar 100 kr på Black Jack och vinner. Du vinner ditt bet och är på +100 kr.
 • Du satsar 100 kr på Black Jack och vinner. Du vinner ditt bet och är på +100 kr.
 • Du satsar 100 kr på Black Jack och vinner. Du vinner ditt bet och är på +100 kr.
 • Totalt har du vunnit 300 kr vid tre vinster. Notera att vinsterna inte på något sätt förändrar hur du ska betta. Enbart förluster alltså

Exempel på Fibonacci vid många förluster

 • Du satsar 100 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -100 kr.
 • Du satsar 100 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -200 kr.
 • Du satsar 200 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -400 kr.
 • Du satsar 300 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -700 kr.
 • Du satsar 500 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -1200 kr.
 • Du satsar 800 kr på Black Jack och förlorar. Du förlorar ditt bet och är på -2000 kr.
 • Du satsar 1300 kr på Black Jack och vinner. Du vinner ditt bet och är på -700 kr.
 • Totalt har du förlorat -700 kr vid sex raka förluster och en vinst på Fibonacci systemet

Analys av Fibonacci

Fibonacchi systemet för betting fungerar bäst om förlustserierna inte blir för långa. Även om Fibonaccis system klarar av förluster bättre än Martingale systemet så är det ändå ett problem. Men vet man att man prickar in vinster med jämna mellanrum kan Fibonaccis system vara värt att prova på förutsatt att man hittar bra odds runt 2 ggr pengarna.

Läs även om de övriga spelsystemen - Henze systemet, Martingale och Kellys Kriterium.